Museum Rotterdam

Ontdek

een bijzonder glas-in-lood

uitsnede-091269

Op 1 februari 1940 opent in de handelsbeurs aan de Coolsingel een vestiging van Ravero (Rotterdamse Auto Verhuur en Reparatie Onderneming). De Rotterdamse Courant meldt een dag later het volgende hierover: "Bij zijn aankomst reed de directeur, de heer H. Blom, als symbolische opening van de nieuwe huisvesting met zijn auto een groen-wit-groen lint stuk, dat tusschen twee kolommen gespannen was."

Namens het personeel werd een glas-in-lood raam aangeboden aan de directeur. Dezelfde krant omschrijft het glas-in-lood als "gebrandschilderd raam […] met de symbolisering van alle onderdeelen van het bedrijf". Rondom een krukas zijn inderdaad verschillende bedrijfsactiviteiten te zien.

Het bijzondere glas-in-lood is rechts van het midden gesigneerd met S. van Vleuten. Sam van Vleuten (1905-1967) was een veelgevraagd ontwerper die in 1935 de hoofdprijs won in een internationale affiche wedstrijd. Hij had als talentvolle tekenaar en illustrator ook al gauw succes in het reclamevak. Eerst met de Libra studio en later met Hünd&co maakte Van Vleuten spraakmakende reclame voor Esso, BP, Citroën, de PTT, de AVRO en andere grote klanten. Hij voerde verschillende opdrachten uit in Rotterdam voor onder andere Diergaarde Blijdorp, de Holland America lijn en dus ook voor Ravero.

Ingrid de Jager, conservator