Museum Rotterdam

Ontdek

Een olifant op tafel

Tafelstuk Zoom

Lodewijk Pincoffs richt in 1872 de Rotterdamsche Handelsvereeniging op die de nieuwe havens op Zuid exploiteert. Daarnaast is Pincoffs mede eigenaar van de Afrikaansche Handelsvereeniging die in de monding van de Congo actief is. In ruil voor onder meer jenever, kruit en geweren worden producten als ivoor, koffie, palmolie, cacao en rubber naar Rotterdam verscheept. Pincoffs profiteert zo via de koloniale handel van slavenarbeid en uitbuiting, net als vele andere Rotterdamse ondernemers.

Op 12 augustus 1876 viert Pincoffs zijn 25-jarig huwelijk met Ester Raphael. Het personeel van zijn Afrikaansche Handelsvereeniging biedt het echtpaar een kostbaar cadeau aan. Het is een tafelstuk opgebouwd uit een Afrikaanse olifant van zilver - met slagtanden van echt ivoor - die op zijn rug een glazen schaal draagt. Naast de olifant staat een Afrikaanse man, eveneens van zilver. Het topzware pronkstuk moet symbool staan voor Afrika en de rijkdom die het continent de onderneming oplevert.

Het personeel weet dan echter nog niet dat Pincoffs al jarenlang fraudeert en met het geld uit de Rotterdamsche Handelsvereeniging ook zijn Afrikaansche Handelsveereniging overeind houdt. In 1879 vlucht hij naar New York en laat de stad met flinke schulden achter. Uiteindelijk heeft Rotterdam ook veel te danken aan Pincoffs en zijn dubbele rol van “triomf en schande” is verbeeld in het standbeeld op de Kop van Zuid.

Tafelstuk