Ontdek
Herdenking bombardement 14 mei 1940
Herdenk jij 14 mei?

Woensdag 14 mei 2025 herdenkt Rotterdam het Duitse bombardement en de daaropvolgende brand die 85 jaar geleden de binnenstad verwoestten.
Comité Herdenking 14 mei stelde voor deze 85e herdenking een bijzonder herdenkingsprogramma samen, met als thema Het gezicht van de herinnering. Jarenlang is het in Rotterdam vooral gegaan over de verwoeste stad en minder om de verwoeste mensenlevens. Maar generaties later is de impact van het bombardement nog altijd voelbaar voor de nabestaanden. Daarom kregen Mothership en VideoAgency de opdracht een onderdeel te verzorgen binnen het stadsbrede herdenkingsprogramma. Specifiek met de bedoeling recht te doen aan de impact die het bombardement op mensen heeft gehad.

Het herdenkingsprogramma van 2025:
Vanaf dinsdag 6 mei Met de indrukwekkende videoprojectie De namen van 14 mei brengt Rotterdam een eerbetoon aan de mensen achter de verwoesting. Tussen 6 en 14 mei komen de namen van slachtoffers -en waar mogelijk hun gezichten- op diverse plekken in de stad tot leven. Onder meer op het KPN-gebouw en Ahoy, en op het scherm in de stationshal.
Dinsdag 13 mei
20.00 – 22.00 uur Centrale Bibliotheek, Hoogstraat 110
H.J.A. Hoflandlezing Het gezicht van de herinnering door burgemeester Carola Schouten. Moderator van de avond is Wilfried de Jong.
Gratis toegang, graag wel vooraf reserveren via bibliotheek.rotterdam.nl/agenda
Woensdag 14 mei
10.00-10.30 uur Statenweg, tegenover nummer 147
Herdenking ultimatum aan de stad bij het monument aan de Statenweg. Met een kranslegging door burgemeester Schouten en wijkraden Noord, namens de bewoners van Rotterdam. Kinderen van Daltonschool De Margriet lezen gedichten voor.
11.00-12.00 uur Laurenskerk Rotterdam
Interreligieuze herdenkingsdienst met muziek, gebeden en gedachten uit verschillende religies en levensbeschouwingen. Scholieren steken kaarsjes aan voor alle slachtoffers van het bombardement. Met aansluitend een wandeling naar Plein 1940.
13.00-13.40 uur Plein 1940
Herdenking bombardement bij het monument ‘De verwoeste stad’ van Ossip Zadkine. Met medewerking van de Marinierskapel der Koninklijke Marine en leerlingen van OBS Het Landje. Kranslegging door onder meer burgemeester Schouten, namens de bewoners van Rotterdam.
13.27-13.40 uur Kerkklokken
Kerkklokken luiden in de hele stad ter herinnering aan de duur van het bombardement, ongeveer 13 minuten.
20.00 uur Laurenskerk Rotterdam
Herdenkingsconcert door het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Lahav Shani. Stilstaan bij het verlies, vol vertrouwen in de toekomst: geen muziekstuk doet dat mooier dan het troostende Requiem van Gabriel Fauré.
Reserveren: laurenskerkrotterdam.nl/agenda
Randprogrammering
Onder de randprogrammering vallen onder meer de presentatie van het jeugdboek 1300 bommen in 13 minuten (9 mei, Museum Rotterdam ’40-’45 NU), de Wederopbouwkunsttour (11 mei, Museum Rotterdam i.s.m. Platform Wederopbouw) en de rondleiding Het gezicht van de herinnering (14 mei, vertrek voor het Zadkine-monument). De tentoonstellingen Experience van Museum Rotterdam ’40-’45 NU en Meidagen 1940 van het Mariniersmuseum zijn op 14 mei gratis te bezoeken.
Voor meer informatie over de diverse programmaonderdelen, het randprogramma in de dagen eromheen en de wandelroute langs de Brandgrens: zie herdenkjij14mei.nl