Ontdek
Het wordt spannend!
Studenten aan de slag met Citylab #3
De 3de jaars studenten van de Willem de Kooning Academie (WdKA), die sinds een paar weken bezig zijn met een ontwerpopdracht van Museum Rotterdam voelen de deadline naderen. Vijf teams hebben een concept ontwikkeld voor een Citylab, een onderdeel van een nieuwe tentoonstelling die we begin 2016 in het Timmerhuis gaan maken.
Team 1 - Reflectie-room

Hoe kunnen we de opinies, wensen en herinneringen van de stadsbewoners tot een actieve belevenis maken in een ruimte vol spiegels/beelden/teksten. Mensen kunnen ter plekke iets toevoegen. Kracht van de gevoelens omzetten in kleuren. Opinies etc. worden aangebracht op spiegels en stadsbeelden. Je loopt door een ruimte van gedachten…
Team 2 - De ondergrond

Zichtbaar maken van het onzichtbare dat onder de grond gebeurt/aanwezig is. Kun je de stad attractiever/spannender maken door de ondergrond mee te laten spelen. Wat kun je met die ondergrond doen. Beeld: een ruimte alsof je je onder de grond bevindt en waar pijpleidingen, kabels, wortels etc. vanuit het plafond de ruimte in groeien.
Team 3 - Monitoring, cameratoezicht

De stad staat vol camera’s. Kunnen we al dat monitoren op een positieve manier inzetten voor het beleven van de stad? Hoe zou dit kunnen werken, vanuit de toezichthouder en vanuit de stadsgebruiker? Er wordt een monitorkamer gecreëerd, waar beide partijen aan de slag kunnen…
Team 4 - Sound of the City

Welke impact heeft geluid op de stad? Kunnen de geluiden in en om het Timmerhuis/exporuimte gebruikt worden om een stadssound te maken: Radio Rotterdam? Het team heeft een cloud van speakers voor ogen waarmee bezoekers specifieke stadsgeluiden kunnen beluisteren en ook met elkaar kunnen communiceren.
Team 5 - Groen in de stad, biodiversiteit

Beeld: de kamerplant. Nodig: zorgzaamheid, de buurt/stad als woonkamer.De kamerplant en verzorging worden een element waarmee mensen een keuze/ontwerp kunnen maken om een deel van de stad te vergroenen. Gedacht wordt aan het plaatsen van een kleine cactus in een gesloten ruimte, alleen van bovenaf te bekijken…
Pitch
De teams zijn nu bezig met het omzetten van hun ideeën naar een bruikbaar plan. En dat ‘scheppen gaat van au’. Zeker nu de dead-line in zicht komt. Begin oktober is de pitch. De teams presenteren dan uitvoerbare plannen. Museum Rotterdam maakt een keuze. Omdat de teams met goede ideeën op de proppen zijn gekomen kan de keuze ook op een combinatie van concepten vallen.
Wordt vervolgd...
Voor de nieuwe tentoonstellingen die Museum Rotterdam begin januari
in het Timmerhuis zal openen is met verschillende partijen samenwerking
gezocht. Dit maakt de presentaties rijker, levendiger en biedt het
museum kans om de stad en haar geschiedenis van meerdere kanten te
belichten. Er zijn banden gesmeed met (culturele) instellingen, maar ook
met particulieren en studenten. Een van die coalities is dit
samenwerkingsproject met de Willem de Kooning Academie.