Museum Rotterdam

Ontdek

Hoek van Holland

een wereldberoemd rijtje

Video not found

Paul van de Laar bezoekt in deze aflevering Hoek van Holland. Niet voor een dagje aan het strand, maar voor een wereldberoemd rijtje woningen van J.J.P Oud.

Het strakke, wit gepleisterde complex aan de 2e Scheepvaartstraat in Hoek van Holland stamt uit 1927 en bestaat uit 40 woningen. Het wijkt sterk af van de donkere bakstenen woningen die tot dan toe in Nederland vooral werden gebouwd.

Oud ontwerpt het woningblok als architect bij de Gemeentelijke Woningdienst. Hij krijgt de opdracht om in Hoek van Holland goedkope arbeiderswoningen te ontwerpen volgens de laatte moderne inzichten.

Oud was betrokken bij de oprichting van de wereldberoemde kunstenaarstroming De Stijl en wil zijn ideeën over vorm en kleur tot uiting brengen in dit complex. En dat zie je, vooral in het gebruik van de kleuren wit, geel en blauw.

De woningen aan de 2e Scheepvaartstraat in Hoek van Holland zijn onderdeel van een reeks witte woningbouwprojecten voor arbeiders, zoals het Witte Dorp in Rotterdam-West en de Kiefhoek op Zuid die hem internationaal aanzien bezorgen. Zijn Rotterdamse werk staat nog steeds hoog op de must-see lijstjes van architectuurliefhebbers.

Paul van de Laar spreekt met architectuurhistoricus Dolf Broekhuizen, die een boek schreef over de architect. Ook ontmoet hij Wytze Patijn, voormalig Rijksbouwmeester en de man die de renovaties van de woningen leidde.