Museum Rotterdam

Ontdek

Justus van Effencomplex

ooit hypermodern

Het Justus van Effencomplex is uniek in zijn opzet. Met name het centrale badhuis, de platte daken en de bovenwoningen met een brede galerij (zogeheten luchtstraat) maken indruk. Vanuit een moderne opzet weet architect Michiel Brinkman het blok een dorps karakter te geven.

In de jaren zeventig kunnen de ooit hypermoderne woningen niet meer mee met de eisen van die tijd. In de jaren tachtig wordt het complex gerenoveerd en helemaal wit geschilderd. Maar het witte blok wordt vuil en verloedert.

In 2000 wordt besloten tot een tweede opknapbeurt, waarbij oorspronkelijke elementen als de gele bakstenen en de groene deuren weer terugkeren. En met succes. Het Justuskwartier, zoals het nu heet, wint niet alleen de prestigieuze renovatie-prijs, maar trekt ook nieuwe -moderne, hippe - bewoners aan en moet een eigentijdse hotspot in de voormalige probleemwijk Spangen worden.