Ontdek
kampioen Khalid en de buurtkinderen
blog door Nicole van Dijk
Rotterdam is een bijzondere stad, dat laten we in ons museum zien. We merken dat sommige ontwikkelingen ook in andere steden spelen. Bijvoorbeeld de opkomst van levendige winkelstraten waar ondernemers met verschillende culturele achtergronden samenwerken. De socioloog Suzanne Hall heeft de afgelopen jaren dit fenomeen beschreven in haar inspirerende ‘Super-diverse streets’ project.
De West Kruiskade is een goed voorbeeld van zo´n superdiverse straat. Ondernemers, bewoners, woningcorporatie en gemeente bundelen op deze halve kilometer Rotterdam hun krachten. Opvallende samenwerkingen verbinden hier verschillende groepen Rotterdammers. Dat is natuurlijk niet vanzelf gegaan. De bloei van de straat heeft veel te danken aan een aantal aanjagers en doorzetters.Deze Rotterdammers willen we daarom opnemen in de collectie Echt Rotterdams Erfgoed; als steuntje in de rug, maar ook om te laten zien hoe je van verschillen een kracht kunt maken.
Een mooi voorbeeld is sportleraar Khalid. Met een mix van beleefde gastvrijheid en ongeremd enthousiasme verwelkomt de oud-kampioen mij in de Thai box school. Hij begint meteen over zijn leerlingen: “Bij kinderen begint de toekomst, ik wil ze leren het beste uit zichzelf te halen. Beweging is heel belangrijk, maar respect en discipline ook. Ze moeten begrijpen waarom dingen niet mogen, maar ook kunnen spelen en fouten maken. Uiteindelijk leren ze zo kansen te pakken, goed voor zichzelf te zorgen en bijvoorbeeld een goed diploma te halen.”
Zijn aanpak heeft effect; niet alleen de buurtkinderen, maar ook ondernemers en bewoners van de West Kruiskade trainen bij Khalid. Terwijl ze werken aan hun conditie, leren ze elkaar kennen en voelen ze zich gezien. Sport is volgens Khalid een krachtige manier om mensen met elkaar te verbinden en de samenleving te verbeteren. ‘Sport is als water, het gaat overal inzitten.´
Nicole van Dijk, curator
Programmaleider hedendaags erfgoed en participatie