Museum Rotterdam

Ontdek

Kermis aan de kade (1961)

oud en nieuw Rotterdam

091214

In 2014 schonk de firma Vroom & Dreesmann dit enorme schilderij van maar liefst 1.70 meter hoog en 4.50 meter breed aan Museum Rotterdam. Het schilderij was zwaar beschadigd en in twee stukken gebroken. Dankzij een bijdrage van de familie Vroom en V&D kon het schilderij worden gerestaureerd.

Het hing ooit in de personeelskantine van de vestiging van V&D aan de Hoogstraat, een gebouw uit 1950. Het was een cadeau van het personeel aan de directie uit dankbaarheid voor de riante kantine die na een verbouwing ter beschikking kwam. De keuze voor de Rotterdamse schilder Dolf Henkes kwam van Herman Kraaijvanger, de architect van het pand. Hij ontwierp tijdens de wederopbouw van Rotterdam een aantal gebouwen waaronder De Doelen.

Het is verleidelijk om aan te nemen dat dit kleurrijke kermistafereel zich ergens langs een kade op Katendrecht afspeelt, het thuis van Dolf Henkes waar hij zijn hele leven met zijn zus Marie heeft gewoond. Maar niet typisch Katendrecht is het rijtje huizen dat een opsomming van allerlei bouwstijlen laat zien: van een 17de-eeuwse klokgevel tot een strak vormgegeven, modern pand. Het lijkt wel of Dolf Henkes naar het oude én het nieuwe Rotterdam heeft willen verwijzen en misschien wel in samenspraak met architect Kraaijvanger.

Liesbeth van der Zeeuw, conservator