Museum Rotterdam

Ontdek

Lancering Modemuze

Zeven musea openen de deuren naar hun modecollectie

modemuze-algemeen-mix

22 april is Modemuze, het online platform voor mode- en kostuumcollecties, officieel gelanceerd.

Modemuze is een online platform dat de mode- en kostuumcollecties van Nederlandse musea samenbrengt en toegankelijk maakt.
Kwetsbare museumstukken kunnen normaal gesproken slechts kort tentoongesteld worden. Met Modemuze ontstaat een permanente bron van inspiratie en kennis voor iedereen die met mode en stijl bezig is. Een digitale inloopkast én schatkamer van de veelzijdige Nederlandse mode- en kunstgeschiedenis.

Modemuze is een samenwerking van het Amsterdam Museum, het Rijksmuseum, Museum Rotterdam, Paleis Het Loo, het Gemeentemuseum, het Centraal Museum en het Fries Museum.

Voor de lancering van Modemuze toont elk museum een bijzonder kostuum uit zijn collectie. Deze zeven kostuums zijn tot en met 29 april te bewonderen in Museum Willet-Holthuysen.

Voor meer informatie zie: modemuze.nl

Mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, VSB fonds en Fonds 21

actief kennisnetwerk
Het online platform Modemuze is een logisch vervolg op de al lang bestaande samenwerking tussen de musea. Betrokken conservatoren hebben de afgelopen hun kennis en gedeeld in een actief netwerk gericht en het verzamel- en presentatiebeleid van hun mode- en kostuumcollectiesop met elkaar afgestemd.

vier eeuwen mode- en kostuumgeschiedenis
Nederland kent veel grote en kleinere museale mode- en kostuumcollecties, die steeds bekender en populairder worden bij het brede publiek. De tienduizenden kleren en accessoires vertegenwoordigen samen bijna vier eeuwen mode- en kostuumgeschiedenis, van de 17de eeuw tot vandaag.

bron van inspriratie
Modemuze verbindt en presenteert deze collectie als een bron van inspiratie voor modeprofessionals, geïnteresseerden en fashionistas. De online collectie zal de komende maanden groeien, ook nieuwe partners zijn welkom om aan te sluiten. Gebruikers kunnen in de toekomst niet alleen de collecties doorzoeken, maar ook reageren en zelf verhalen en beelden toevoegen.