Museum Rotterdam

Ontdek

Morabeza Records

Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0063

20190603 0063 Grounds Wg 3

PARELS UIT DE COLLECTIE

Onze collectie bestaat uit unieke én heel gewone Rotterdamse historische voorwerpen. Bovendien voegen we met Echt Rotterdams Erfgoed ook bijzondere mensen, organisaties en initiatieven toe, die zich nú inzetten voor onze stad. De historische en hedendaagse collectie samen vertellen het Rotterdamse verhaal, van vroeger tot nu.

In de komende weken presenteren we een aantal van deze collectiestukken en -deelnemers. In deze elfde editie;

Morabeza Records, Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0063

De Kaapverdische muzikant João Silva (1929) (beter bekend als Djunga de Biluca) kwam in de jaren vijftig naar Rotterdam. Hij richtte het platenlabel Morabeza Records op aan de Beukelsdijk en bracht meerdere LP’s uit met nummers van verschillende Kaapverdische artiesten.

Het platenlabel maakt in 2014 onder leiding van Carlos Goncalves, neef van Joao Silva, een doorstart.

Op dit moment kunnen door de Corona crisis de optredens en evenementen die door Morabeza worden georganiseerd niet doorgaan. In plaats daarvan wordt nu geïnvesteerd in het digitaliseren en online beschikbaar maken van de muziek, ook een manier om het cultureel erfgoed veilig te stellen.

De geschiedenis van het Rotterdamse Morabeza Records is lang; een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen.

1929: Joao Silva wordt geboren op Kaapverdië. Hij is de op een na oudste in een gezin met tien kinderen.
1955: Joao vestigt zich in Rotterdam. Hij werkt in de scheepvaart en vindt onderdak bij de familie van Dijk op Katendrecht.
1958: Joao trouwt met de dochter van de familie, Eva. Samen krijgen zij 1 dochter, Diane.
1962: Joao wordt door de onanfhankelijkheidsstrijder Amilcar Cabral gevraagd om mee te strijden tegen de Portugese dictatuur door de Kaapverdiaanse cultuur te behouden.
1964-1965: João neemt deze taak zeer serieus. Hij woont inmiddels met zijn vrouw aan de Beukelsdijk en richt Morabeza Records op. Een platenlabel voor KV muziek. João runt ook een pension voor Kaapverdianen aan de Graaf Florisstraat en ontfermt zich over de nieuwkomers.
1973: Cabral wordt op 48-jarige leeftijd vermoord ook Joao wordt meerdere malen bedreigd.
1975: Anjerrevolutie in Portugal, einde van de dictatuur in Kaapverdië.
1975: Silva bezoekt direct Kaapverdië om zijn familie, vrienden en het land te zien. Hij vertelt: “Alles was weg, er was geen geld, geen inkomstenbronnen, geen cultuur, niks meer.”
1977: Silva wordt Consul Generaal voor Kaapverdië in de Benelux. Zijn dochter Diane neem Morabeza over. Er zijn veel bestellingen vanuit Kaapverdië, helaas worden deze nooit betaald.
1998: een neef uit Frankrijk neemt het platenlabel over om er nieuw leven in te blazen. Hij raakt in financiële problemen.
2014: Carlos Gonçalves, zoon van de zus van João Silva, maakt een doorstart met Morabeza in Rotterdam.
2016: met Jantje Steenhuis van Archief en Paul van de Laar van Museum Rotterdam volgt samenwerking om alle muziek als cultureel erfgoed onder te brengen bij het archief, alles te digitaliseren en toegankelijk te maken via Muziekweb.
2019: Morabeza wordt opgenomen als Immaterieel Erfgoed door Unesco en als Echt Rotterdams Erfgoed door Museum Rotterdam.

Geschreven door programmaleider Echt Rotterdams Erfgoed, Nicole van Dijk.

Foto: Wijnand Groenen te zien, Joao de Silva en Carlos Goncalves.