Museum Rotterdam

Ontdek

aanwinst: stadsgezicht van August Willem van Voorden

één van de mooiste schilderijen van oud Rotterdam toegevoegd aan collectie

Na 10 jaar wachten is het gelukt! Museum Rotterdam heeft een van de mooiste stadsgezichten van oud Rotterdam weten te bemachtigen. Het schilderij Reclamezuil en vrouwen bij de Koningsbrug werd in 1918 geschilderd door August Willem van Voorden (1881-1921). Het sfeervolle werk vormde in 2006 het boegbeeld van onze tentoonstelling Werkpaarden en dienstmeiden. Het Rotterdam van August Willem van Voorden. De eigenaar wilde toen geen afstand doen van het stuk, maar dit najaar kon het dan toch in onze collectie worden opgenomen.

Reeclamezuil En Vrouwen Bij De Koningsbrug

Het schilderij laat Rotterdam zien op een regenachtige herfstdag, aan de vooravond van een bruisend Interbellum. Een sjiek geklede vrouw heeft haar handen diep in de zakken gestoken. Op de achtergrond trekt een dienstmeisje in haar blauwe jurk en kraakheldere witte schort en mutsje de aandacht. Een typisch Rotterdams element in veel stadsgezichten van Van Voorden, net als de sleperspaarden die hier met hun voermannen bij de walhuisjes staan.

Detail Van Voorden 3

De vrouw lijkt op iemand te wachten, zo vlak voor de reclamezuil met kleurrijke affiches. Omdat ze ons recht aankijkt, is het alsof we haar tegemoetkomen. Heel bijzonder, want in veel stadsgezichten zijn de Rotterdammers slechts figuranten en  ligt de nadruk op de omgeving en gebouwen. Een andere bijzondere uitzondering op deze regel is ons topstuk De Groentemarkt van Hendrick Sorgh uit 1662.

Detail Van Voorden

Dit alles speelt zich af op het Oude Hoofdplein vlakbij de Koningsbrug over de Oude Haven. We zien een van de vier stenen leeuwen waar de brug de bijnaam Vierleeuwenbrug aan dankte. De Koningsbrug werd in de jaren ’60 van de vorige eeuw afgebroken voor de aanleg van de Maasboulevard. Rechts in de verte is nog net een van de karakteristieke bogen van de Willemsspoorbrug te zien die tussen 1877 en 1994 de Maas overspande.

Detail Van Voorden 2

August Willem van Voorden staat wel bekend als de ‘Rotterdamse Breitner’, verwijzend naar de overigens in Rotterdam geboren George Breitner (1857-1923). Zoals Breitner Amsterdam vastlegde, schilderde Van Voorden de Maasstad met de losse penseelstreek van de impressionisten en houdt hij zijn kleurtonen zwaar en donker. Tegen het einde van zijn korte leven wordt zijn palet wat lichter. Dit is goed zichtbaar in deze aanwinst. De opvallend heldere kleuraccenten die Van Voorden in de plassen nog eens extra laat spiegelen, maken van dit straattafereel een sprankelend geheel, en dat voor zo’n sombere dag!

Vanaf 3 april 2017 is dit stuk Rotterdamse geschiedenis te zien in de tentoonstelling Geschiedenis van de Stad in Museum Rotterdam.

Liesbeth van der Zeeuw, conservator


Deze aanwinst is gefinancierd door Stichting Vrienden van Museum Rotterdam.