Ontdek
PERSBERICHT: Opening tentoonstelling VerRotterdamst
Ooit vluchteling nu Rotterdammer
Al eeuwenlang komen vluchtelingen naar Rotterdam. Museum Rotterdam en Ongekend Bijzonder laten vluchtelingen uit de laatste vier decennia vanaf 4 juni hun verhaal doen in de tentoonstelling VerRotterdamst. Vijf voormalige vluchtelingen -uit Chili, Bosnië, Syrië, Iran en Irak- vertellen over de opbouw van hun nieuwe leven in Rotterdam. In Museum Rotterdam komen de bijzondere levens van deze Rotterdammers dichtbij in een indrukwekkende installatie van dozen gevuld met verhalen, foto’s en persoonlijke objecten.
Tolerantie
Rotterdam oefent al eeuwenlang aantrekkingskracht uit op nieuwkomers. Niet alleen voor werk, maar ook omdat hier meer tolerantie heerst voor andersdenkenden. In de 17de eeuw bijvoorbeeld vestigen filosofen uit Frankrijk en Engeland zich in Rotterdam en brengen het verlichtingsdenken hier tot bloei.
Vijf vluchtelingen
In Museum Rotterdam staan vijf voormalige vluchtelingen, nu nieuwe Rotterdammers, centraal. In hun geboorteland waren zij ook andersdenkenden. Met gevaar voor eigen leven - en dat van familie en vrienden - zijn ze de afgelopen decennia gevlucht. Op zoek naar vrijheid en veiligheid kwamen ze in Rotterdam terecht. Hier hebben ze hun leven opnieuw opgebouwd. Ze dragen met hun ervaring en ideeën bij aan de diverse en dynamische wereldstad Rotterdam.
Haifaa
Eén van de vluchtelingen is Haifaa (27). Zij is geboren in Damascus, Syrië. Tijdens het regime van Assad vlucht zij in 2012 met haar broers en moeder naar Libanon. Haar vader blijft in Damascus. In 2013 vlucht ze voor Hezbollah via Turkije naar Europa. In Syrië en Libanon werkte Haifaa als tandtechnicus. In Rotterdam geeft ze als vrijwilliger voorlichting over de huidige vluchtelingencrisis op middelbare scholen en wil ze starten met een studie bouwkunde.
Ongekend Bijzonder
De tentoonstelling VerRotterdamst is één van de resultaten van het oral history project Ongekend Bijzonder. In gefilmde interviews hebben 248 vluchtelingen uit de vier grote steden hun levensverhaal verteld. De verhalen en thema´s uit de interviews inspireerden 30 artistieke producties. Kijk voor meer informatie, de interviews en andere activiteiten in Rotterdam tijdens het Ongekend Bijzonder Festival op www.ongekendbijzonder.nl
Am I making sense?
Stand-up filosoof en theatermaker Laura van Dolron baseerde haar voorstelling 'Am I making sense?' op de levensverhalen van Ongekend Bijzonder. Op dinsdag 7 juni 19.30 uur treedt zij op in Museum Rotterdam. Kaarten zijn gratis te reserveren. Meer info op https://ongekendbijzonder.nl/l....