Museum Rotterdam

Ontdek

Reclamekarton

verpakkingen uit de fabriek van Van Nelle

Het Rotterdamse bedrijf Van Nelle werd in 1989 overgenomen door SaraLee/Douwe Egberts. De productie werd beëindigd, de fabriek gesloten, en Van Nelle werd teruggebracht tot merknaam. Bijna 20 jaar later besloot het bedrijf ook de historische collectie van Van Nelle weg te doen. Uit het bedrijfsarchief kwam een enorme hoeveelheid voorwerpen in zeer wisselende staat. Diverse stukken waren in tiptop conditie, maar andere waren met lijm of plakband op papier geplakt. Behoorlijk wat stukken bleken opgeborgen in plastic mappen met weekmakers, en weer andere waren beschreven met inkt.

Reclamebord "Van Nelle garandeert kwaliteit", met Van Nelle fabriek en drie pakken shag

Collectie: Reclamebord “Van Nelle garandeert kwaliteit”, met Van Nelle fabriek en drie pakken shag

Opzetkarton met afbeelding van pakjes “goudzegel”, “zilverzegel” en “groenzegel” tegen een zwart-wit foto- achtergrond van de Van Nelle fabriek op de Van Nelleweg 1.
Meer info

Opzetkarton met afbeelding van pakjes “goudzegel”, “zilverzegel” en “groenzegel” tegen een zwart-wit foto- achtergrond van de Van Nelle fabriek op de Van Nelleweg 1.

Datering: 1952

Materiaal: karton

Herkomst: Bedrijfscollectie Van Nelle.

Meer over dit collectiestuk

Om de hele verzameling optimaal te kunnen bewaren en ontsluiten, werkten drie Rotterdamse erfgoedinstellingen samen – elk met haar eigen expertise. Zo was museum Boijmans Van Beuningen vooral geïnteresseerd in de ontwerpen van Jac. Jongert. Het Stadsarchief selecteerde foto’s, affiches en ander plat materiaal. Museum Rotterdam koos voor productiemiddelen, verpakkingen, winkelkartons, etalagemateriaal, premiums en andere driedimensionale voorwerpen.

Een van de vele voorwerpen uit de bedrijfscollectie is een opzetkarton dat in winkels als reclame werd neergezet. Het reclamekarton geeft een prachtig beeld van het moderne fabrieksgebouw in de Spaanse Polder. Tegelijk zien we drie tabaksverpakkingen die de fabriek verlaten. Het was natuurlijk de bedoeling dat klanten die shag van Goudzegel, Zilverzegel en Groenzegel kochten. Ook deze verpakkingen zitten in onze collectie, in verschillende varianten zelfs.

Maar hoe oud is dit reclamekarton nou? De fabriek is vanaf 1926 gebouwd, de drie tabaksmerken zijn lange tijd gevoerd. De achterkant biedt uitkomst. Terwijl we mopperden over de notities in balpen, waren we toch erg blij met de precieze aantekening van de bedrijfsarchivaris: augustus 1952. Het had alleen beter in potlood vastgelegd kunnen worden.

Mayke Groffen, conservator