Museum Rotterdam

Ontdek

Rotterdamse ReddingsBrigade (RRB)

Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0080

Rotterdamse Reddings Brigade Evt Als Ruimte Zwemles Door Vrijwilligers Van De Rotterdamse Reddings Brigade In Het Oostelijk Zwembad Wijnand Groenen

De Rotterdamse ReddingsBrigade staat voor leren zwemmen en zwemmend redden, strandwacht Maasvlakte en beveiliging van evenementen.

De Rotterdamse ReddingsBrigade (RRB) kwam bij een oproep via facebook voor kandidaten voor Echt Rotterdams Erfgoed als winnaar naar voren. De RRB is in 1925 opgericht om alle Rotterdammers te leren zwemmen. Zolang niet iedereen kan zwemmen biedt de RRB, naast het zwemonderwijs in een vijftal zwembaden, ook zwemmend en varend redden aan. Ook levert de RRB de strandwachten voor het Slufterstrand op de Tweede Maasvlakte en is zij actief in de waterhulpverlening bij kleinschalige evenementen zoals het concert in de Leuvehaven, rondje Noordereiland en de Sinterklaasintocht. Bij calamiteiten kan de Rotterdamse ReddingsBrigade ingezet worden door de Veiligheidsregio. De RRB draait volledig op vrijwilligers.

Kevin van Hengel, voorzitter: “Het mooie aan de RRB is dat het een hechte vereniging is, het is één grote familie. Iedereen kan bij ons terecht, jong, oud, valide, anders valide noem maar op. Wil je zwemmen dan zorgen wij daar voor.”

Update: Op het moment van dit schrijven liggen de activiteiten van de RRB stil vanwege het coronavirus. Ook al zijn per 11 mei j.l. de binnenzwembaden onder voorwaarden weer open gegaan, duurt het nog even wanneer de RRB de cluburen weer kan hervatten. Er wordt hard gewerkt aan protocollen die nodig zijn voor het veilig en verantwoord heropenen van de zwembaden. De RRB streeft naar openen vanaf juni! Voor wat betreft de strandwacht Maasvlakte vragen de reddingsbrigades het publiek begrip te hebben voor de moeilijkere omstandigheden voor de lifeguards om hun werk veilig te doen. Het meest effectief daarin is te voorkomen dat je als bader, zwemmer of watersporter in nood komt en daardoor hulp nodig hebt of zelfs gered moet worden. Hiervoor is een speciale poster ontwikkeld.

Geschreven door Mariette van der Elburg, team Echt Rotterdams Erfgoed.