Museum Rotterdam

Ontdek

São João Baptista Rotterdam

Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0077

Dsc 0168

PARELS UIT DE COLLECTIE

Onze collectie bestaat uit unieke én heel gewone Rotterdamse historische voorwerpen. Bovendien voegen we met Echt Rotterdams Erfgoed ook bijzondere mensen, organisaties en initiatieven toe, die zich nú inzetten voor onze stad. De historische en hedendaagse collectie samen vertellen het Rotterdamse verhaal, van vroeger tot nu.

In de komende weken presenteren we een aantal van deze collectiestukken en -deelnemers. In deze zestiende editie;

São João Baptista Rotterdam, Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0077

Op de dag van São João Baptista wordt de geboortedag van Johannes de Doper gevierd, de doper van Jezus Christus. Een feest dat gevierd wordt door katholieke gemeenschappen over de hele wereld. Het São João feest in Rotterdam vindt zijn oorsprong in Kaapverdië en het wordt net even anders gevierd dan elders. Waarom?

Kaapverdië was tot 1975 een kolonie van Portugal. Portugal bracht deze katholieke feestdag naar de eilanden. Voor de Kaapverdianen was het niet meer toegestaan om de eigen Afrikaans culturele uitingen te vieren en beleven maar werden verplicht de Portugese religie en cultuur te volgen. Zij voegden wel elementen toe die belangrijk voor hun waren. Kaapverdianen zijn zeevaarders en een veilige terugkomst is één van de belangrijkste zaken voor de achterblijvende families. Hierom werden kleine zeilbootjes opgenomen in de processie die ter ere van deze heilige werd georganiseerd.

Toen de eerste Kaapverdianen in Rotterdam hun trommels bespeelden tijdens São João deden zij dit niet zozeer uit religieuze overtuiging, meer omdat ze zin hadden om muziek te maken en samen te zijn. Jorge Lizardo van het Comité São João zegt hierover: ‘je moet je voorstellen dat de meeste Kaapverdiaanse zeemannen hier woonden zonder gezin, zij hadden gewoon zin om lekker te trommelen, te eten en te drinken. De zeemannen sloten zich aan bij de zeemansverenigingen en zij gingen São João iets georganiseerder vieren. Meestal vindt het São João festival plaats op het Heemraadsplein, voor de gelegenheid omgedoopt tot Pracinha d’Quêbrod.

São João is een religieus feest maar ook een festival met goede muziek, lekker eten en leuke mensen om mee samen te zijn. Dit jaar wordt het gevierd op 20 juni en het zou een bijzondere viering worden. Het 40-jarige bestaan van São João in Rotterdam kon vorig jaar niet doorgaan, dat zou dit jaar groots worden ingehaald. Helaas kan dat niet volgens plan i.v.m. de coronacrisis.

Wel zal de viering live te volgen zijn op 20 juni via Facebook van São João Rotterdam. Volgens het Comité is dat erg belangrijk om dit jaar toch te laten plaatsvinden. De veteranen, de zeemannen die ooit zijn begonnen met de viering van Sao Joao in Rotterdam, hebben nu een hoge leeftijd bereikt. In de eerste plaats moet het feest voor hen doorgaan. Maar voor alle Rotterdammers is dit een indrukwekkend festival, ook dit jaar met muziek, lekkere recepten om thuis te maken, een talkshow en nog veel meer.

Geschreven door programmaleider Echt Rotterdams Erfgoed, Nicole van Dijk.

Foto: Erik van de Belt