Museum Rotterdam

Ontdek

Stichting Humanitas

Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0023

Tabelt Humanitas Foto Humanitas

PARELS UIT DE COLLECTIE

Onze collectie bestaat uit unieke én heel gewone Rotterdamse historische voorwerpen. Bovendien voegen we met Echt Rotterdams Erfgoed ook bijzondere mensen, organisaties en initiatieven toe, die zich nú inzetten voor onze stad. De historische en hedendaagse collectie samen vertellen het Rotterdamse verhaal, van vroeger tot nu.

In de komende weken presenteren we een aantal van deze collectiestukken en -deelnemers. In deze zevende editie;

Stichting Humanitas, Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0023

Stichting Humanitas is er voor de meest kwetsbaren in de regio Rotterdam, van 0 tot 100+. Actief in heel Nederland, maar ooit begonnen in Rotterdam. Humanitas heeft tegenwoordig 38 verpleeghuizen en helpt meer en meer mensen thuis. Gijsbert van Herk is voorzitter van de Raad van Bestuur van Stichting Humanitas: ”Nog steeds verlenen wij juist zorg aan mensen die buiten de boot vallen. Op dit moment zijn we in Rotterdam bijvoorbeeld bezig met de opvang en begeleiding van slachtoffers van mensenhandel of mensen die vanwege geweld in de thuissituatie nergens terecht kunnen met hun kinderen.”

Ook in de huidige crisis verleent Humanitas zorg waar dat hard nodig is. Gelukkig krijgen ze hulp van vele Rotterdammers. Nicole van Namen van Stichting Humanitas vertelt: ‘Dit is een moeilijke tijd voor bewoners en patiënten van Humanitas. Mensen kunnen soms geen familie of vrienden meer zien en de werkdruk voor medewerkers is heel hoog. Maar zaken die altijd heel moeilijk waren lijken nu ineens mogelijk te zijn of gebeuren gewoon vanzelf. Heel veel mensen bieden hun diensten aan, willen helpen. Martkoopmannen staan bloemen af, dj’s komen voor de huizen muziek maken, er wordt voor medewerkers gekookt, door een bedrijf worden flesjes water uitgedeeld aan medewerkers, noem maar op. Iedereen is bezig om iets te doen voor of met de zorg.’

‘Onze bewoners kunnen ineens niet meer in contact zijn met hun naasten. Vaak hebben ze geen computer of tablet om toch online in contact te blijven. Daarom hebben we een oproep gedaan voor tablets; er zijn er honderden gedoneerd!’ ‘In onze huizen hebben we ook een tekort aan alcohol, zeep en tissues. De scholen die dicht zijn hebben dat nu over en doneren dat aan ons! Ineens wordt de zorg een warm hart toegedragen; dat is fantastisch.’

Geschreven door Team Echt Rotterdams Erfgoed.

Foto: Stichting Humanitas.
Bijschrift bij foto: @Axoft bood Humanitas een prachtige uitkomst en doneerde ruim 40 tablets die in de verpleeghuizen voor grote vreugde zorgden. Bewoners kunnen op deze manier hun sociale contacten behouden, iets wat voor hen vaak het enige is wat zij nog hebben.