Museum Rotterdam

Ontdek

Timpaan Pesthuis

Afzondering werd ook toegepast in tijden van de pest

Afbeelding Timpaan

PARELS UIT DE COLLECTIE

Onze collectie bestaat uit unieke én heel gewone Rotterdamse historische voorwerpen. Bovendien voegen we met Echt Rotterdams Erfgoed ook bijzondere mensen, organisaties en initiatieven toe, die zich nú inzetten voor onze stad. De historische en hedendaagse collectie samen vertellen het Rotterdamse verhaal, van vroeger tot nu.

In de komende weken presenteren we een aantal van deze collectiestukken en -deelnemers. In deze laatste editie;

Timpaan Pesthuis

Home sweet home. Oost west, thuis best. De veilige thuishaven na school, werk of een reis is spreekwoordelijk. Nu blijven mensen noodgedwongen thuis. De vrijwillige quarantaine houdt het Corona virus op afstand en beschermt anderen.

Ook toen de pest en andere ziekten Rotterdam teisterden, werd afzondering toegepast. Zieken belanden in het leprooshuis of het gast- en pesthuis aan de Hoogstraat. Dit laatste gebouw verkeerde eind zeventiende eeuw in slechte staat. De regenten kozen uiteindelijk voor nieuwbouw ver buiten de stad.

In 1717 opende het nieuwe Pesthuis op Feijenoord, langs de nog onbebouwde zuidoever van de Maas. Het gebouw bood ruimte voor opslag, logement, werkhuis en ijzergieterij, maar was nooit in gebruik als pesthuis. Dat bleek niet meer nodig, de grote pestplagen waren voorbij.

Het monumentale gebouw was doelmatig opgezet. De enige versiering was dit 10 meter brede timpaan. In de uithoeken zien we twee stroomgoden, de een geflankeerd door een krokodil, de ander door een vis. In het midden wapenschilden van de regenten met hierboven een grote kroon.

Het 5000 kilo wegende timpaan ligt tegenwoordig verdeeld over vele pallets in ons museumdepot. Museum Rotterdam zou het graag op Feijenoord herplaatsen. Zo kan een stuk geschiedenis terugkeren in de stad.

Geschreven door conservator Ingrid de Jager.

Collectie Museum Rotterdam, inventarisnummer 10071,Timpaan Pesthuis, 1717.