Museum Rotterdam

Ontdek

uit het depot

een spectaculair sculptuur

De restauratie van dit bijzondere trapornament van Gérard Héman (1914-1992) bevindt zich in een afrondende fase. De hele sculptuur is schoongemaakt, losse verflagen zijn vastgezet, beschadigde vergulding is opnieuw voorzien van een blaadje echt goud en lacunes zijn ingekleurd.

sculptuur

Restaurator Sylvia Nijhuis heeft vorige week een ontbrekend stukje van de sculptuur gesneden uit lindehout. En vandaag is het grillig gevormde en vergulde fragmentje met lijmklemmetjes vastgeklemd aan de sculptuur. Het geheel moet nog bijgewerkt en op kleur worden gebracht.

Het beeld dat sinds 1983 tot de collectie van Museum Rotterdam behoort zal dit voorjaar worden herplaatst in de hal van de voormalig Gemeentebibliotheek; het huidige Erasmus University College. In 1941 kreeg Gérard Héman opdracht van de gemeente Rotterdam om een trapornament te maken voor de Gemeentebibliotheek.

Met dat beeld wilde Héman de historische plek benadrukken waar voorheen de prinsenkerk en het boterhuis stonden. Met de afgebeelde letterkundigen Dullaert en Oudaan verwijst hij niet alleen naar de bibliotheek, maar ook naar de plek waar deze twee schrijvers begraven lagen.

Het bijna twee meter hoge beeld, gemaakt uit een massief stuk hout, eindigt in een fraai opengewerkte sprookjesvogel; een Phoenix die de herrijzenis van de stad Rotterdam symboliseert.


Ingrid de Jager, manager collecties