Museum Rotterdam

Ontdek

van V&D tot Hudson’s Bay

de vele gedaantes van een warenhuis

Ven D Hudsons Bay Oorspronkelijke Bakstenen
De bakstenen van de oorspronkelijke V&D zijn weer even zichtbaar bij de verbouwing in 2017.

De Canadese warenhuisketen Hudson’s Bay heeft in september 2017 een nieuwe vestiging in de oude Vroom & Dreesman aan de Hoogstraat geopend. Bij de verbouwing kreeg ook de gevel een facelift. Bij het vervangen van de gevelplaten kwamen sporen van de geschiedenis bloot te liggen. Een rijtje witte bakstenen verraadde het oorspronkelijke uiterlijk van het wederopbouwpand. Want dit is zeker niet de eerste gedaantewisseling van het gebouw

Gedenksteen 1950, eerste steenlegging met opschrift, afkomstig van pand Vroom & Dreesmann aan de  Hoogstraat

Collectie: Gedenksteen 1950, eerste steenlegging met opschrift, afkomstig van pand Vroom & Dreesmann aan de Hoogstraat

Rechthoekige steen met opschrift. De eerste drie tekstregels verwijzen naar inventarisnummer 91544.
Meer info

Rechthoekige steen met opschrift. De eerste drie tekstregels verwijzen naar inventarisnummer 91544.

Datering: 1950

Materiaal: travertijn

Herkomst: Pand Vroom & Dreesmann aan de Hoogstraat, Rotterdam.

Meer over dit collectiestuk

In de jaren van schaarste na de oorlog zijn veel winkelbedrijven aanvankelijk huiverig om in de lege binnenstad weer een zaak op te zetten. De kale vlakte is niet bepaald uitnodigend voor het winkelend publiek. In 1950 zet Vroom & Dreesman een belangrijke stap door als eerste een groot nieuw warenhuis aan de Hoogstraat neer te zetten. Nu een schaap over de dam is, durven meer winkels terug te keren naar het centrum en komt de wederopbouw van het winkelhart in een stroomversnelling.

Het nieuwe kooppaleis van V&D is een wonder van moderniteit. De directie en architecten Evert en Herman Kraaijvanger hebben hun ogen goed de kost gegeven in de Verenigde Staten, het mekka van het winkelen. Hier maken ze kennis met de laatste inzichten en snufjes op winkelgebied. De gebroeders Kraaijvanger bedenken zelf ook verbeteringen. Hun open plafonds met een verhullend raamwerk wordt internationaal bekend én gekopieerd  als ´the Rotterdam Ceiling´. Door de ventilatie, leidingen en stroompunten makkelijk bereikbaar te maken, wordt de winkelindeling uiterst flexibel.

Vd Stadsarchief
Vroom & Dreesman, 1951 Bron: Fototechnische Dienst Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam

Het gebouw is bij de opening in 1950 nog relatief bescheiden van formaat, maar de fundering is berekend op toekomstige uitbreidingen. In 1959 vindt de eerste grote verbouwing plaats. Het pand krijgt een extra verdieping en een roltrap naar de kelder. De witte bakstenen verdwijnen achter een gevelgordijn van groen en grijs glas. Diverse plannen en daadwerkelijke verbouwingen en aanpassingen volgen.

Bij de aanleg van de koopgoot in de jaren ’90 ondergaat het pand opnieuw een grote gedaanteverandering. De kelder wordt aangesloten op het nieuwe winkelgebied, de gevel wordt bedekt met grijze steenplaten, er komt een grote parkeergarage bij en op het dak wordt de ‘ufo’ geplaatst. Na het faillissement van V&D eind 2015 neemt Hudson’s Bay het pand over en geeft het opnieuw een make over. Het pand is uiterlijk niet meer te vergelijken met de V&D uit 1950. Maar daaronder zit nog altijd het allereerste winkelgebouw dat na de oorlog in het centrum van Rotterdam opent. 

Beursplein Met Ven D Jaren 60 Stadsarchief
Beursplein jaren ‘60 Bron: H.L. Koote, Stadsarchief Rotterdam