Museum Rotterdam

Ontdek

Vergeten Verhalen

100 Rotterdamse oorlogsherinneringen

Vergeten Verhalen Omslag Voor Groot

Museum Rotterdam presenteert het boek ‘Vergeten Verhalen’ waarin persoonlijke herinneringen aan en bijzondere verhalen van Rotterdammers over de Tweede Wereldoorlog centraal staan. Sinds 2011 deelt schrijver Johan van der Hoeven (tevens conservator Museum Rotterdam ’40–’45 NU) deze verhalen met de trouwe luisteraars van het RTV Rijnmond programma ‘Middag aan de Maas’.

De meeste voorwerpen in de collectie van Museum Rotterdam ‘40-‘45 NU, voorheen het OorlogsVerzetsMuseum, zijn geschonken met bijbehorende verhalen. Deze persoonlijke, soms ontroerende en vaak spannende verhalen zijn te horen (geweest) in de live uitzendingen van het programma ‘Middag aan de Maas’ (MADM) van de Nederlandse omroeporganisatie RTV Rijnmond. In dit actualiteitenprogramma, gepresenteerd door Marcia Tap, vertelde Johan op 14 juni 2011 zijn eerste verhaal. Het verhaal ging over een blikje met verkoolde kaakjes van Verkade, gevonden na het bombardement van 14 mei 1940.  

Nu 6 jaar later en 140 verhalen verder schakelen vele trouwe luisteraars wekelijks in om een nieuw verhaal te horen. ‘Vergeten verhalen’ is ontstaan uit de vele enthousiaste reacties welke het museum naar aanleiding van de uitzendingen heeft ontvangen. Museum Rotterdam voelde dat men gehoor moest geven aan de oproep van het publiek deze verhalen op papier te zetten. Het boek vormt dan ook een ode aan de trouwe luisteraars van MADM en wordt opgedragen aan alle onvergetelijke bijdrages die het museum in de loop der jaren heeft ontvangen.  

De verhalen uit het boek spelen tevens een grote rol in de educatieve programma’s van Museum Rotterdam ’40-’45 NU en geven een realistisch en vaak persoonlijk beeld van het leven in de oorlog. Vergeten verhalen is in gelimiteerde oplage verkrijgbaar bij de balie van Museum Rotterdam en Museum Rotterdam ’40 -45 NU.