Museum Rotterdam

Ontdek

vrijwilligers vertellen verhalen

blog door Nicole van Dijk

Img 1131

Zaterdag 11 maart 2019 was een spannende dag voor Museum Rotterdam. Door de inzet van vrijwilligers hebben we een extra dimensie aan het verhaal van de stad gegeven.

In onze tentoonstelling Rotterdammers en hun stad staan enkele Rotterdammers centraal. Max, Kamen, Marco, Joyce en Zeynep nemen de bezoeker mee in hun Rotterdam. Ze geven een indruk van de ruim 600.000 Rotterdammers die in onze stad in allerlei gemeenschappen met en door elkaar leven.

In Museum Rotterdam willen we nog meer verhalen van Rotterdammers uit allerlei gemeenschappen vertellen. Want daarin vinden Rotterdammers elkaar: in hun straat, afkomst, geloof, werk, school, hobby’s, sport en ga zo maar door. Ze vieren samen successen en steunen elkaar bij tegenslag. Zo leven we samen in de stad.

Een nieuwe groep vrijwilligers kent de verhalen van de Rotterdamse gemeenschappen in de tentoonstelling en gaat ze delen met de museumbezoekers. Op deze manier schetsen ze in Museum Rotterdam een nog completer beeld van de stad.

Aansnijden Taart

Op 11 maart hebben deze vertellers de hoofdpersonen uit de tentoonstelling ontmoet. Kamen, Marco, Joyce en Zeynep deelden hun ervaringen en levensverhaal met de vrijwilligers. Op hun beurt vertelden de vrijwilligers hun verhalen over de hoofdpersonen. Het was een vreemde gewaarwording om elkaar bij de eerste ontmoeting al goed te kennen.

Uit de tentoonstelling weet iedereen bijvoorbeeld dat Joyce zich vol overgave inzet voor anderen in haar buurt. Voor deze bijeenkomst had ze heel attent een Antilliaanse botertaart gebakken. Het zette meteen de toon van de workshop. Na afloop van de bijeenkomst zei een van de vrijwilligers dat het een eer is om in het museum deze hedendaagse geschiedenis van Rotterdam door te kunnen geven.

De vrijwilligers gaan regelmatig hun Rotterdamse verhalen in Museum Rotterdam vertellen!

Nicole van Dijk, curator
Programmaleider hedendaags erfgoed en participatie