Ontdek
Water & Groen
Water & Groen
Met het Echt Rotterdams Erfgoed ´verzamelt´ Museum Rotterdam gemeenschappen en initiatieven die werken aan een betere stad. De nadruk ligt hierbij op uitdagingen waar de stad nu voor staat. Waarom noemen we dit erfgoed? Omdat erfgoed staat voor waardevolle onderdelen van onze cultuur die we door willen geven aan toekomstige Rotterdammers. Dat kunnen tastbare voorwerpen zijn, maar dat hoeft niet.
Cultuur is in feite alle tradities, gewoontes en afspraken waarmee mensen omgaan met elkaar en hun omgeving. Dus wat Rotterdammers vandaag doen om de stad van morgen beter te maken, voegt Museum Rotterdam toe aan het Echt Rotterdams Erfgoed. Niet alleen om het vast te leggen voor later, maar ook om het nu onder de aandacht te brengen. Want aandacht en waardering maakt sterker.
Klimaatverandering en Echt Rotterdams Erfgoed
Klimaatverandering heeft invloed op het (samen) leven in de stad. Diverse Rotterdammers ontwikkelen inventieve manieren om de impact op te vangen. De gevolgen van klimaatverandering voor de stad los je niet in één klap op - we kunnen alleen vooruit als we samen vele kleine stappen nemen.
Een aantal Rotterdamse reacties op klimaatverandering hebben we opgenomen als Echt Rotterdams Erfgoed. Bijvoorbeeld Water Sensitive Rotterdam (nr. 0033) en de Slimme regenton (nr. 0032) van Bas Sala. We hebben ze vervolgens gekoppeld aan ander Echt Rotterdams Erfgoed zoals de Vreewijkcooperatie (nr. 0049), Tuinmeester Gerrit (nr. 0005) en Samen & Anders (nr. 0067) met de vraag om samen een voorbeeldproject rond klimaatadaptatie neer te zetten.
Omdat de Vreewijkcooperatie in de Landbouwbuurt de tuin bij Samen & Anders ontwikkelde, ontstond snel het idee om hierbij een Slimme Regenton te maken. Maar niet alleen voor daar. Om overal in de stad klimaatadaptatie, waterberging en de rol van Rotterdammers zelf hierin op de agenda te zetten, wilden we dat de ton door Rotterdam zou gaan reizen. Hiervoor ontwikkelde Bas Sala een Mobiele Slimme Regenton met een informatief programma. De ton staat inmiddels in de tuin bij Samen & Anders. Aan een programma wordt gewerkt met Bas Sala, de Vreewijkcooperatie, Tuinmeester Gerrit, Museum Rotterdam en vele anderen.
Deze bijzondere samenwerking voor de toekomst van Rotterdam wordt ook gepresenteerd in Museum Rotterdam. In het Museum Rotterdam Lab heeft het project een plek bij de opstelling over Water & Groen. Woordkunstenaar ODA neemt je hier ook mee naar de toekomst en schetst een beeld van Rotterdam in 2050, waar we samenwerken en –leven in een klimaatbestendige stad. De samenwerking in de Landbouwbuurt is een van de vele kleine stappen die we kunnen zetten om de klimaatverandering het hoofd te bieden. Groener, koeler en fijner.
Nicole van Dijk