Museum Rotterdam

Ontdek

we maken een nieuw museum

robot

Het team van Museum Rotterdam werkt hard aan de tentoonstellingen voor het nieuwe museum dat februari 2016 open gaat. De tentoonstelling Rotterdammers en hun stad gaat over belangrijke thema’s in de hedendaagse stad. Eén van deze thema’s is de Rotterdamse maakindustrie en hoe die nu en in de toekomst een rol speelt in Rotterdam.

In deze tentoonstelling gaan we in op het 3D printen, digitaal frezen en apparaten die praten. En we kijken hoe het leven van mensen die hiermee bezig zijn hierdoor wordt beïnvloed. Hiervoor laten we het Rotterdam zien van een docent aan de Hogeschool Rotterdam wiens leven heel nauw verbonden is met de nieuwe maakindustrie. Hij is o.a. betrokken bij het huis van de toekomst, RDM Innovation Dock en het Stadslab.

robot3

Rotterdammers en hun stad laten we ook echt maken met de allernieuwste technieken. We gaan meer dan levensgrote beelden 3D printen en digitaal frezen. Deze nieuwe technieken leiden tot een andere vormentaal en mogelijkheden, waardoor de stad er in de toekomst anders uit zal gaan zien. In deze tentoonstelling lopen we hier vast op vooruit: de beelden van de hoofdpersonen die de thema’s introduceren gaan gemaakt worden met behulp van robotarmen van RDM Makerspace en digitale freestechnieken door Studio RAP in het RDM Innovation Dock. In totaal gaan we vijf beelden maken van vijf gewone maar toch heel bijzondere Rotterdammers.

De beelden worden gefreesd met de robotarmen die, naast 3d printers, lasersnijders en CNC-frezen, bij RDM Makerspace door iedereen gebruikt kunnen worden. De eerste proeven zijn nu gedaan. De robot heeft een gezicht gemaakt van één van de hoofdpersonen uit de tentoonstelling. We zijn alleen nog niet helemaal tevreden over het detailniveau en het materiaal. Daarnaast moeten we nog experimenteren met de afwerking van de beelden en het formaat wordt nog anders. Er valt dus nog veel te proberen en uit te zoeken. Regelmatig zullen we online updates geven over het maakproces van deze beelden.

Nicole van Dijk, curator-projectleider

robot2