Museum Rotterdam

Tentoonstelling (gearchiveerd)

 

De Aanval

mei 1940: vijf dagen strijd om Rotterdam

Aanvaloverzicht

De expositie De Aanval – mei 1940, vijf dagen strijd om Rotterdam wordt gedomineerd door de grote, dreigende vorm van een Heinkel, de bommenwerper die de stad verwoestte. Enorme projecties, persoonlijke verhalen en originele objecten laten de strijd vanuit drie perspectieven zien: de verwarring bij de bewoners, het verzet van de Nederlandse militairen én de ervaring van de Duitse soldaten. Deze niet eerder vertoonde aanpak is mogelijk door samenwerking van Museum Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam en het Militärhistorisches Museum Flugplatz Berlin-Gatow (MHM).

logos-voor-site
panzer-koninginnebrug
Bron: J. Van Mill / Stadsarchief Rotterdam

sterker door strijd
Rotterdam, een moderne stad met een lange geschiedenis. Rauw, no-nonsense en direct: Niet lullen, maar poetsen. Of zoals het officiële motto van de stad zegt: ´Sterker door strijd´. Maar waar heeft dit motto zijn oorsprong? De Aanval neemt de bezoeker mee terug naar het Rotterdam van vlak voor het bombardement. Naar een dagenlange strijd om de stad, die altijd is overschaduwd door het bombardement.

De-Aanval-maq-overzicht

vijf lange dagen
Rotterdam ligt vanaf het allereerste begin van de Duitse inval op 10 mei 1940 midden in de frontlinie. Vijf lange dagen wordt gevochten in de straten, op de rivier en in de lucht boven de stad. Duitse en Nederlandse troepen liggen langs de Maas tegenover elkaar. De Rotterdammers zitten tussen twee vuren. Het strijdverloop, de verwarring en de verschrikkingen worden vanuit deze drie perspectieven verteld.

Nederlandse-soldaten-bij-Maasstation
Bron: J. Kroon / Stadsarchief Rotterdam

tentoonstelling
Enorme projecties van 3 bij 12 meter met originele foto´s en filmbeelden plaatsen de bezoeker middenin de belangrijkste strijdtonelen. Rondom maken persoonlijke verhalen en historische objecten de gebeurtenissen bijna tastbaar. Boven alles torent de dreigende vorm van een grote bommenwerper, een versie van de Heinkel He 111, het type dat de oude stad uiteindelijk verwoest. De enorme gevolgen van deze vijf dagen voor Rotterdam worden duidelijk in maquettes en beelden van de stad voor en na de oorlog.

deaanvaltt

belangrijk verhaal
De Aanval is niet alleen een intense ervaring, maar ook een belangrijk verhaal voor wie Rotterdam beter wil begrijpen. Ook wordt duidelijk dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en gekoesterd moet worden. Achterin de loods kan een eigen krant over de meidagen gemaakt worden. Bovendien kunnen jong en oud virtueel rondlopen in het Rotterdam van deze periode. Wie wil weten hoe het de Rotterdammers verder vergaat in de oorlogsjaren kan terecht in Museum Rotterdam ´40´45 NU aan de Coolhaven.

heinkels-strook
Bron: MHM Flugplatz Berlin-Gatow

De tentoonstelling De Aanval is een samenwerking tussen Museum Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam en het Militärhistorisches Museum Flugplatz Berlin-Gatow (MHM).

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door: vfonds, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds, Port of Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Mondriaan Fonds, Stichting Bevordering van Volkskracht.

aanval-sponsoren

Gearchiveerde tentoonstelling

Deze tentoonstelling liep van 30 april 2015 tot 25 oktober 2015 in Onderzeebootloods RDM Rotterdam.