Museum Rotterdam

Tentoonstelling (gearchiveerd)

 

tentoonstelling in Stadsmuseum Zoetermeer

Stadse Dieren

stadsedieren2

Stadse dieren is een samenwerkingsproject van het Stadsmuseum Zoetermeer, Museum Rotterdam en het Haags Historisch Museum en wordt ondersteund door Stichting Doen, de gemeente Zoetermeer, het Fonds1818 en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland.

Honden in de flat, konijnen op de begraafplaats, halsbandparkieten in het park, muizen in de berging, schildpadden in de sloot: overal in de stad wonen dieren. Steeds meer soorten voelen zich hier thuis. Maar het drukke verkeer vormt een gevaar. Bovendien krijgen duiven en andere dieren door al het vette voedsel steeds vaker last van obesitas. En een derde van de jonge vogels sneuvelt in de klauwen van een huiskat.


Dieren nemen een belangrijke plaats in binnen onze steden als werkdier, voedsel, gezelschapsmaatje en bezienswaardigheid, maar soms ook als bron van overlast. Voorwerpen van drie stadsmusea in de Randstad vertellen het verhaal van stadse dieren door de eeuwen heen. Hoe verhoudt het dierenleven in de hofstad Den Haag, de havenstad Rotterdam en de nieuwe stad Zoetermeer zich tot elkaar?

stadsedieren

Wonderkamer
Voorwerpen uit het heden en verleden worden in de tentoonstelling 'Stadse dieren' naast elkaar getoond in een moderne Wonderkamer. Elk voorwerp vertelt een eigen verhaal, aangevuld met beelden, interessante weetjes en amusante anekdotes. Elk voorwerp en elk verhaal draagt bij aan het grotere verhaal: het verhaal van de drie steden in beweging.

Voor het hele gezin
De tentoonstelling is leuk voor iedereen die in een stad woont, dierenliefhebber of niet. Voor kinderen is er een speciale route die langs ratten, bijen, katten, reigers en mussen voert. Bij de highlights is er een speciale schattenroute samengesteld, die via de eigen smartphone is te beluisteren.


Kijk voor het laatste nieuws op: Facebook.com/StadseDieren

Gearchiveerde tentoonstelling

Deze tentoonstelling liep van 29 november 2014 tot 30 augustus 2015 in Stadsmuseum Zoetermeer.