Museum Rotterdam

Tentoonstelling (gearchiveerd)

  Henk Jonker/ MAI

Vrouwen van Rotterdam

Een ode aan de vrouwen van toen, voor de vrouwen van nu.

De Rotterdamse wederopbouw wordt vaak gepresenteerd als een heldhaftige periode van plannen, mannen, gebouwen en bouwers. Maar wat is de rol van de vrouw geweest in de wederopbouwperiode?
Bij de viering van 75 jaar Wederopbouw vorig jaar leken de meisjes en vrouwen van toen vaak onzichtbaar. Hun verhalen onderbelicht en onbekend. Terwijl juist in deze periode de positie van de vrouw in de maatschappij sterk veranderde. 

Museum Rotterdam en Zonta Club Rotterdam (die zich hard maakt voor de positie van de vrouw) presenteren vanaf 18 februari de tentoonstelling Vrouwen van Rotterdam.

Vrouwen Van Rotterdam
Bron: Historische collectie politie-eenheid Rotterdam

In de tentoonstelling komen diverse vrouwen aan het woord, van ondernemers en huisvrouwen tot stewardessen en politici. Niet alleen hun verhalen komen aan bod, ze komen ook in originele kleding voorbij als rolmodellen op een catwalk. Samen met foto’s en voorwerpen levert het authentieke portretten op van ‘gewone’ vrouwen. Maar ook bekende vrouwen passeren de revue, waaronder schrijfster Anna Blaman, stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese, wethouder Nancy Zeelenberg en
commissaris en adviseur (inter-)nationale ondernemingen Neelie Kroes. Vrouwen van Rotterdam geeft een indringend beeld van een tijd waarin alles veranderde.

Visual 3
Bron: Ary Groeneveld / Stadsarchief Rotterdam

De expositie sluit af met 7 filmportretten van vrouwen die hun stempel drukken op ons hedendaagse Rotterdam, waaronder tassenontwerpster Susan Bijl, Aruna Vermeulen van het HipHopHuis en schrijfster Elfie Tromp.
Ze typeren de krachtige, ondernemende Rotterdamse vrouw van nu.
Een inspiratie!


Zonta over Museum Rotterdam en de samenwerking:
Zonta Club Rotterdam beschouwt Museum Rotterdam als de meest natuurlijke partner in de stad. Het Museum is HET stadsmuseum van Rotterdam. Het kiest voor de Rotterdammers en hun invalshoek om de geschiedenis van de stad te vertellen en te duiden. Want zoals de burgemeester al zei: een stad wordt gemaakt door mensen. Zonta Club Rotterdam richt zich speciaal op de positie van de vrouw en als we de rol van de vrouw in en voor Rotterdam zichtbaar willen maken dan ga je dus naar Museum Rotterdam om de krachten te bundelen.


Wij bedanken onze partners:

Partners Vrouwen van Rotterdam

Gearchiveerde tentoonstelling

Deze tentoonstelling liep van 18 februari 2017 tot 1 oktober 2017 in Museum Rotterdam.

Bekijk ook