Museum Rotterdam

Ontdek

5314 in 020

Rotterdamse jeugdcultuur in tentoonstelling ModeMuze

Rotterdam heeft een jonge, dynamische uitstraling. Ook de bevolking is relatief jong, voornamelijk door de kinderrijke gezinnen van arbeidsmigranten. Rotterdamse kinderen treffen elkaar op straat en op school. Hier mengen hun verschillende achtergronden zich al tientallen jaren tot typisch Rotterdamse straattaal en jeugdculturen. Een jeugdcultuur van Rotterdam Zuid, Roffa 5314, is nu onderdeel van een modetentoonstelling in Amsterdam.

5314 Oba

Tot voor de tweede wereldoorlog dragen Rotterdamse weeskinderen een groen merkteken op hun uniform. Het geeft aan dat ze onder de zorg van de stad vallen. Tegenwoordig hullen veel jongeren zich vrijwillig in Rotterdamse kleuren en leuzen, het tenue van lokale voetbalclubs en tatoeages met Rotterdamse symbolen. De stad is een belangrijk onderdeel van hun identiteit geworden.

Nog specifieker is de jongerencultuur rond Roffa 5314. 'Roffa' is Surinaams voor stoer en de straattaalnaam voor Rotterdam. 5314 verwijst oorspronkelijk naar de ov-zone voor Rotterdam Zuid uit de tijd van de strippenkaart. Wat bij sommigen bekend staat als een hopeloos gebied, is voor een grote groep jongeren een dierbaar thuis. Hun trots op Zuid is afleesbaar aan tatoeages, kleding en accessoires met de code 5314.

I Heart 5314

In 2007 begint Museum Rotterdam een onderzoek naar deze jongerencultuur op Zuid. Ruim twee jaar lang zit het museum dicht op de huid van de hedendaagse stad. Straatfotografie, magazines, parties en online netwerken brengen de jongeren, hun buurt, leven en lifestyle in kaart. Ondertussen wordt alles wat letterlijk of figuurlijk de imprint 5314 draagt verzameld. Het resulteert onder andere in een bijzondere collectie, enkele tentoonstellingen en een boek.

Roffa 5314 Boekomslag Foto Marc Nolte
Bron: Marc Nolte

Een kleine presentatie van dit Rotterdamse project is nu tot 17 juli 2017 te zien in de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam). Het is hier onderdeel van de tentoonstelling Modemuze@OBA waarin je kennismaakt met de rijkdom van mode, kostuum en accessoires uit Nederlandse museale collecties. Van historische kleding en hedendaagse ontwerpers tot straatmode. Rond de expositie worden allerlei activiteiten georganiseerd. Klik hier voor een compleet overzicht. 

Rotterdam Tatoeages Ricardo Mercey 29 Jaar Waaronder Skyline Stadswapen Zonecode Zuid 5314