Museum Rotterdam

Ontdek

PERSBERICHT: opening De Aanval

De Aanval

DE AANVAL
mei 1940, vijf dagen strijd om Rotterdam
30 april t/m 25 oktober 2015 in de Onderzeebootloods – Heijplaat

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd binnengevallen en betrokken raakte bij de Tweede Wereldoorlog. In Rotterdam wordt van 10 tot en met 14 mei 1940 onafgebroken strijd om de stad gevoerd. Een ongelooflijk, grotendeels onbekend verhaal dat voorafgaat aan het verwoestende bombardement. Deze bewogen dagen komen vanaf 30 april 2015 weer tot leven in de voormalige Onderzeebootloods bij Heijplaat. De expositie De Aanval – mei 1940, vijf dagen strijd om Rotterdam wordt gedomineerd door de grote, dreigende vorm van een Heinkel, de bommenwerper die de stad verwoestte. Enorme projecties, persoonlijke verhalen en originele objecten laten de strijd vanuit drie perspectieven zien: de verwarring bij de bewoners, het verzet van de Nederlandse militairen én de ervaring van de Duitse soldaten. Deze niet eerder vertoonde aanpak is mogelijk door samenwerking van Museum Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam en het Militärhistorisches Museum Flugplatz Berlin-Gatow (MHM).

strook-fallschirmjaeger-en-heinkels

sterker door strijd
Rotterdam, een moderne stad met een lange geschiedenis. Rauw, no-nonsense en direct: Niet lullen, maar poetsen. Of zoals het officiële motto van de stad zegt: ´Sterker door strijd´. Maar waar heeft dit motto zijn oorsprong? De Aanval neemt de bezoeker mee terug naar de stad van vlak voor het bombardement. Naar een dagenlange strijd om Rotterdam, die altijd is overschaduwd door de verwoesting van het stadshart.

vijf lange dagen
Rotterdam ligt vanaf het allereerste begin van de Duitse inval op 10 mei 1940 midden in de frontlinie. Vijf lange dagen wordt gevochten in de straten, op de rivier en in de lucht boven de stad. Duitse en Nederlandse troepen liggen langs de Maas tegenover elkaar. De Rotterdammers zitten tussen twee vuren. Het strijdverloop, de verwarring en de verschrikkingen worden vanuit deze drie perspectieven verteld.

3-perspectieven-strook

tentoonstelling
Enorme projecties van 3 bij 12 meter met originele foto´s en filmbeelden plaatsen de bezoeker middenin de belangrijkste strijdtonelen. Rondom maken persoonlijke verhalen en historische objecten de gebeurtenissen bijna tastbaar. Boven alles torent de dreigende vorm van een grote bommenwerper, een versie van de Heinkel He 111, het type dat de oude stad uiteindelijk verwoest. De enorme gevolgen van deze vijf dagen voor Rotterdam worden duidelijk in maquettes en beelden van de stad voor en na de oorlog.

belangrijk verhaal
De Aanval is niet alleen een intense ervaring, maar een belangrijk verhaal voor wie Rotterdam beter wil begrijpen. Ook wordt duidelijk dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en gekoesterd moet worden. Achterin de loods kan een eigen krant over de meidagen gemaakt worden. Bovendien kunnen jong en oud virtueel rondlopen in het Rotterdam van deze periode. Wie wil weten hoe het de Rotterdammers verder vergaat in de oorlogsjaren kan vanaf 28 maart 2015 terecht in Museum Rotterdam ´40-´45NU aan de Coolhaven.

heinkels-strook

---
De tentoonstelling De Aanval is een samenwerking tussen Museum Rotterdam,Stadsarchief Rotterdam en het Militärhistorisches Museum Flugplatz Berlin-Gatow (MHM). Na Rotterdam gaat de tentoonstelling naar de hoofdlocatie van het MHM in Dresden. De tentoonstelling is mede mogelijk door: vfonds, Nationaal Comite 4 en 5 mei, Prins Bernard Cultuurfonds,VSBfonds, Port of Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Mondriaanfonds,Stichting Bevordering van Volkskracht.
---
noot voor redactie, niet voor publicatie:
De Aanval wordt vrijdag 29 april 2015 om 16.30 uur geopend. Persvoorbezichtiging op donderdag 28 april. Voor aanmelding, meer informatie en/of beeldmateriaal : Rob Noordhoek, 010 - 217 67 17/ r.noordhoek@museumrotterdam.nl

data DE AANVAL– mei 1940, vijf dagen strijd om Rotterdam – 30 april t/m 25 oktober 2015
locatie Onderzeebootloods op RDM Rotterdam, bij Heijplaat, RDM straat 1, Rotterdam,
www.deaanval1940.nl
openingstijden di. t/m zo. 11-17 uur, maandag gesloten
bereikbaarheid Waterbus vanaf Willemskade/Erasmusbrug, RET bus 68, halte RDM Campus, gratis parkeergelegenheid

logos-voor-site