Museum Rotterdam

Ontdek

Ruzie rond het stadhuis

De prijsvraag van 1912 voor een nieuw raadhuis aan de Coolsingel

Stadhuis Rotterdam

het prestigestuk van de nieuwe stadsboulevard

Burgemeester Zimmerman belooft bij zijn aantreden in 1906 Rotterdam een centrum te geven dat past bij de snelgroeiende havenstad. De Coolvest wordt gedempt en de Zandstraatbuurt gesloopt voor een boulevard van internationale allure: de Coolsingel. 

Een nieuw Raadhuis wordt hét prestigestuk van de stadsboulevard. Zimmerman laat de bevriende architect Henri Evers in 1910 een voorstudie maken. Vanaf het begin was duidelijk dat Zimmerman met Evers verder wilde. De raadscommissie die zich met het nieuw te bouwen stadshuis bezig hield was minder onder de indruk van de voorstudie van Evers. Zimmerman wilde geen open prijsvraag, maar stemde ermee in dat een select gezelschap met Evers’ plattegronden als inspiratiebron aan de slag zou gaan.

besloten prijsvraag

Maquettes Prijsvraag Stadhuis Rotterdam
Maquettes prijsvraag stadhuis Rotterdam 1912 Bron: Stadsarchief Rotterdam

De voorstudie van Evers wordt zo het uitgangspunt van een besloten prijsvraag waarvoor in 1912 een aantal vooraanstaande architecten worden uitgenodigd. Ook Evers staat op de lijst, naast K.P.C. de Bazel, W. Kromhout Czn., J. Stuyt, M. Brinkman, C.B. van der Tak en Alb. Otten & W.F. Overeijnder. Zimmerman is de voorzitter van de jury. De besloten prijsvraag zorgt direct voor ophef: de bekende architect H.P. Berlage is niet eens uitgenodigd. Zimmerman hield bij hoog en laag vol dat hij geen druk had uitgeoefend, maar het was bekend dat hij Berlages linkse politieke voorkeuren verafschuwde.  

verontwaardiging

De verontwaardiging wordt nog sterker als het behoudende ontwerp van Evers wint van de spraakmakende voorstellen van De Bazel en Kromhout. Niet alleen door de relatie tussen architect en burgemeester, maar ook omdat het ontwerp van Evers ouderwets zou zijn. Zijn ontwerp wordt omschreven als een 'armzalig bijeengeknutselde renaissancetent met leugenachtige artisticiteit'.  

Details Presentatietekeningen Alternatieve Ontwerpen Stadhuis Rotterdam
Details presentatietekeningen alternatieve ontwerpen stadhuis Rotterdam Bron: Stadsarchief Rotterdam

klassieke uitstraling

In het Beaux-Arts ontwerp van Evers maakt de architect bewust gebruik van historische uitgangspunten en bouwstijlen voor een klassieke uitstraling. Zijn stadhuis is van onder tot boven voorzien van symboliek. Geschiedenis, bestuur en welvaart van Rotterdam komen terug in allerlei ornamenten, waaronder symbolische beelden, Latijnse spreuken en historische figuren.  

Achter het representatieve, traditionele uiterlijk maakt de onzichtbare constructie echter gebruik van de modernste technieken, zoals gewapend beton, centrale verwarming en een soort airconditioning.  

Stadhuis Rotterdam Coolsingel Circa 1921 Kort Na Voltooiing
Detail luchtfoto 1921 met stadhuis Rotterdam kort na voltooiing Bron: technische fotodienst Luchtvaartafdeling/ NIMH

Achteraf lijken Zimmerman en Evers ondanks alle kritiek gelijk te hebben gekregen. De traditionele vorm doet het stadhuis veel ouder lijken dan het is en geeft het bestuurlijk centrum van de stad een eerbiedwaardige uitstraling, zeker nadat de meeste echt oude bebouwing van Rotterdam verloren gaat in het bombardement.