Ontdek
Woning aan de Westersingel
Op 1 mei 1874 kocht het echtpaar Polak-Rosenthal het huis met tuin en erf aan de Westersingel 42. Het adres werd rond 1885 omgenummerd tot 60, maar kadastraal bleef het perceel ongewijzigd. De gemeentekaart van 1939 toont dat het huisadres behorend bij Sectie A nummer 3780 dan (nog steeds) Westersingel 60 is.
Van het dubbele woonhuis aan de Westersingel 60-61 zijn een plattegrond, doorsnede en aanzicht bewaard gebleven. Deze tekeningen uit 1900 geven een goed beeld van het exterieur en van de indeling van de woning. Op een latere foto is te zien hoe het pand er in 1961 van buiten uit zag.
De fraaiste en hoogste kamers lagen op de eerste verdieping, de “Bel-Etage”, die via een statige trap bereikbaar was. Op de begane grond lagen onder andere de keuken, provisiekamer en tuinkamer. Boven de beletage lag de “Slaap-Verdieping”. Weer daarboven lag de zolder, waarop twee kamers voor dienstmeiden aanwezig waren.
Mevrouw Jeanette Rosenthal overleed in 1875 zonder testament, een jaar na haar verhuizing naar de Westersingel. Met het oog op de nalatenschap werd toen een “getrouwe en naauwkeurige beschrijving” van de inboedel opgemaakt. Deze boedelinventaris vermeldt een groot aantal kostbare meubels, die per ruimte worden opgesomd. Doordat de beschrijvingen summier zijn, is het niet altijd mogelijk de meubels met zekerheid te herkennen. Toch krijg je al lezend door de inventaris een aardige indruk van de inrichting in 1875. Later, toen alleen Josephina en Ida nog in het huis woonden, is de inrichting mogelijk veranderd.
Hoewel de Westersingel nog steeds bestaat, is de woning van de familie Polak afgebroken – net als de omliggende villa’s. In 1961 werd de bebouwing aan dit stukje Westersingel namelijk gesloopt voor de doorbraak naar de nieuwe Westblaak.