Museum Rotterdam

Tentoonstelling (gearchiveerd)

 

Chinese Rotterdammers

Chinees Nieuwjaar Uitsnede 2

De viering van het Chinees Nieuwjaar op 5 februari 2019 - het begin van het jaar van het Varken - is aanleiding voor Museum Rotterdam om extra aandacht aan de Chinese gemeenschap in Rotterdam te geven.

Rotterdammers hebben allerlei achtergronden en culturen. Onder en met elkaar wordt gevierd en herdacht; van Sinterklaas tot Holi Phagua, São João en Suikerfeest, van Keti Koti en de bevrijding tot Koningsdag en een landskampioenschap van Feyenoord. In de collectie van Museum Rotterdam zijn natuurlijk ook deze feesten en herdenkingen terug te vinden. Zo ook het Chinees Nieuwjaar.

De Rotterdams Chinese kunstenaar Fenmei (Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0020) zet haar roots in om Rotterdammers met elkaar en de Chinese cultuur te verbinden. Voor het Chinees Nieuwjaar belicht ze in het Museum Rotterdam Lab de Rotterdamse thema’s - Sport, Vernieuwing, Culturen, Zorg, Werk en Groen - bezien vanuit de Chinese gemeenschap.

Het hoogtepunt is een 20 meter lang Chinees drakenkostuum, welke door zusterstad Shanghai aan de Chinese gemeenschap in Rotterdam is geschonken bij het 650-jarig bestaan van de stad in 1990. De draak kronkelt van thema naar thema in de tentoonstelling.


Gearchiveerde tentoonstelling

Deze tentoonstelling liep van 9 februari 2019 tot 24 maart 2019 in Museum Rotterdam.