Museum Rotterdam - 40'-45'-NU

Museum Rotterdam ‘40 - ‘45 NU

exp

In onze locatie aan de Coolhaven beleef je wat het betekent wanneer jouw stad gebombardeerd wordt. Hoe ziet je leven eruit als je daarna vervolgd en onderdrukt wordt?

Experience
Een belangrijk onderdeel van het bezoek is de indringende Experience. Je neemt plaats aan een acht meter lange touchscreen-tafel. En voor je het weet is het 14 mei 1940. Bommen vallen, de stad brandt, mensen schreeuwen, gebouwen storten in en huizen zijn vernietigd. En dan is er ineens niets meer. Een troosteloze kale vlakte. Toch is dit niet het einde van de stad. De Rotterdammers pakken samen de draad weer op en de wederopbouw is een feit. In deze korte film beleef je de oorlog van dichtbij en je ziet waardoor de stad Rotterdam zo anders is geworden dan de meeste steden in Nederland.

Collectie en verhalen
In een 28 meter lange vitrinegalerij staan bijna alle objecten uit onze verzameling opgesteld. Er zijn wapens te zien en uniformen, maar ook alledaagse voorwerpen waarvan je niet een twee drie begrijpt waarom. Achter die soms doodgewone dingen steken vaak bijzondere verhalen. Zoals de porseleinen klompjes van mevrouw Smit, gekregen op de kermis van haar eerste vriendje. Of de trein van blik en hout voor Gerhard, gemaakt door zijn vader toen ze waren ondergedoken. Voorwerpen en verhalen. Samen onderdeel van onze geschiedenis. Een geschiedenis die alleen bewaard blijft als we de verhalen blijven vertellen.

jeugd

Educatie
Tot nu toe is de herdenking van de Tweede Wereldoorlog vooral iets van de Nederlanders die het echt hebben meegemaakt. Nu deze generatie langzaam wegvalt, wordt de behoefte aan educatie over de Tweede Wereldoorlog groter. Het bereiken van jongeren is dan ook een van onze voornaamste doelen. We doen dit met prikkelende programma´s en maken gebruik van moderne middelen als touch-screens en iPads.

In De Bouwplaats leren bezoekers hoe je kunt meebouwen aan een fijne stad. Ze werken daar niet met steen en cement maar met sociale gereedschappen.

In het programma Verhalen Vertellen gaan deelnemers aan de slag met de voorwerpen en verhalen uit onze collectie. De opdracht is in een korte videoclip een van die voorwerpen met verhaal voor het voetlicht te brengen.

In Onder Spanning worden jongeren aan het denken gezet over het maken van keuzes. In een sferische en dynamische ruimte met geprojecteerde animaties, video mapping en prikkelende stellingen, vormen leerlingen hun mening en verdedigen ze hun standpunt over belangrijke maatschappelijke thema’s.

vfondsLOGO

De activiteiten van Museum Rotterdam ´40 -´45 NU worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds met middelen uit de Nationale Postcode Loterij en de BankGiro Loterij. Uw deelname aan deze loterij wordt daarom van harte aanbevolen.

Permanente tentoonstelling

Locatie Coolhaven

Museum Rotterdam '40 - '45 NU, Coolhaven 375, Rotterdam

Entree volwassenen: € 9,- p.p.
Entree kinderen t/m 17 jaar: gratis
Eerste zaterdag van de maand gratis toegang
LET OP: je kan alleen betalen met pin.

Toon kortingen

Museum Rotterdam is weer geopend!

Reserveren kan per mail o.v.v. tijdvak via: info@museumrotterdam.nl of via 010-217 67 73 (di t/m zo tijdens openingsuren).

LET OP: je reservering is pas definitief na bevestiging.

Heb je gereserveerd en kan je toch niet komen? Laat het ons snel weten, dan kunnen wij andere bezoekers weer blij maken met een plek.

Tijdvakken dinsdag t/m zaterdag: 10:00 tot 13:00 uur 14:00 tot 17:00 uur
Tijdvakken zondag: 11:00 tot 13:30 uur 14:00 tot 17:00 uur

RESERVEREN IS VOOR BEZOEK VANAF ZATERDAG 26 JUNI NIET MEER NODIG

We gaan dan ook weer terug naar onze normale openingstijden:
di t/m za van 10 tot 17 uur
zo van 11 tot 17 uur de

Regels die vanaf 26 juni nog wel gelden in ons museum:
-registratie aan de deur
-1,5 meter maatregel blijft gelden
-een mondkapje is niet meer verplicht

Kaart

Loading map...